Mave
Efter indtagelse, bevæger foderet sig ned gennem det rørformede spiserør og ind i maven. Foderet er allerede blevet smurt med spyt i hundens mund. Der er hunde, som tygger deres foder, og andre sluger det. I modsætning til mennesket, har hverken katte eller hunde fordøjelsesenzymer i deres spyt.

Efter foderet har passeret gennem spiserøret, er den fordøjede masse kommet til maven.

Maveslimhinden indeholder tre forskellige typer af kirtler, som producerer og udskiller fordøjelsessekreter, saltsyre og slim. Denne slim beskytter mavens indvendige belægning fra at blive fordøjet.

Mavesyrens pH værdi er lavere end menneskets (ca. pH = 1-2). Desuden har en hunds mave en særlig stærk evne til at kunne udvides, hvilket resulterer i en betydelig kapacitet!
Hvis alt er blandet godt, vil fordøjet foder forlade maven og passere ind i tyndtarmen.

Tyndtarmen
Tyndtarmen består af tre forskellige dele (duodenum, jejunum og ileum): Hver sektion har forskellige opgaver.

I duodenum bliver galde fra galdeblæren tilsat for at fordøje foderet. Galden produceres i leveren og bliver derefter opsamlet i galdeblæren. Hvis det er nødvendigt, er det også deponeret i den første del af tyndtarmen. Galde neutraliserer mavesyren og har til opgave at binde fedt og forberede det på fordøjelse.

Det fordøjede foder forsætter derefter langsomt sin vej ind i den anden del af tarmen: jejunum.

Det er her bugspytenzymerne kommer ind i ”Bolus ” (et mineral).Enzymerne er i stand til at nedbryde allerede delvist nedbrudt foder så fint, at det efterfølgende kan passere gennem væggen af ileum og blive optaget i blodbanen. Proteiner nedbrydes til individuelle aminosyrer, fedtstoffer til fedtsyrer og kulhydrater til ”simpelt sukker”. Blodet transporterer til gengæld næringsstofferne til leveren, hvor de filtreres og derefter transporteres til de organer, der har behov for dem.

Appendiks, tyktarm og endetarm

Som hos mennesker, er en hunds blindtarm et ”vedhæng” til tarmen og udfører ikke nogen vital funktion.

I den store tyktarm udtrækkes vand fra det fordøjede foder, og ekskrementer dannes.

Selv ufordøjelige eller svært fordøjelige ernæringsmæssige komponenter spiller en stor rolle i en sund fordøjelse. Selvom grovfoder, såsom plantefibre, ikke kan blive helt fordøjede af kroppen, er det stadig meget vigtigt for tarmens motoriske aktivitet.

Længden af tid, hvor maden forbliver i tyktarmen, afhænger primært af mængden af disse ufordøjelige komponenter. Forøgelse af indholdet af fibre vil for eksempel fremskynde passagen da  tarmens motoraktivitet øges.

Til sidst udskilles føden gennem endetarmsåbningen.

SaugetiereOrgane